INFORMACJE   ODDZIAŁ PRZEDSZKOLNY     M E N U
     
– Z życia szkoły:
Galeria 2021.02.09a
Międzynarodowy Dzień Pizzy w zerówce, czyli...
poznajemy historię słynnych włoskich placówki z dodatkami.

9 lutego 2021 r.
fot. Archiwum Szkoły (aut. Ewa Koniuszy)
tekst: Ewa Koniuszy
Międzynarodowy Dzień Pizzy w zerówce
W dniu 9 lutego 2021 r. dzieci z oddziału przedszkolnego obchodziły Międzynarodowy Dzień Pizzy. Zanim zaczęliśmy przygotowywać przepyszne duże placki z różnymi dodatkami, dowiedzieliśmy się trochę o ich historii. Wiemy więc, skąd pochodzi pizza, jakie są jej rodzaje, jakich produktów trzeba użyć, żeby ją upiec smaczną. Podczas zajęć dowiedzieliśmy się również, że najpopularniejszym rodzajem serowego przysmaku jest margherita, która swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch — Marghericie Sabaudzkiej.
Trzy główne składniki pizzy, czyli pomidor (czerwień), ser mozzarella (biel) oraz bazylia (zieleń) symbolizują barwy narodowe Włoch. Następnie, bawiąc się we włoskich kucharzy, przygotowywaliśmy samodzielnie nasze wyjątkowe placki. Wielką frajdę sprawiało nam wałkowanie ciasta i krojenie ulubionych składników na pizzę. Gdy wszystko było już gotowe, powędrowała ona do piekarnika. W tym czasie wykonaliśmy pracę plastyczną w formie flagi Włoch, tańczyliśmy do piosenki "Smerfy — Pizza Łasucha" oraz uczyliśmy się niektórych słów w języku włoskim. Wiemy, że wyraz "si" oznacza "tak", "no" — "nie", "grazie molte" — "dziękuję", "ciao" — "cześć", "buon giorno" — "dzień dobry", "arrivederci" — "do widzenia", "come va?" — "jak się masz?".
Na zakończenie dnia spędzonego w zerówce przyszła pora spróbowania z wielkim apetytem przygotowanej przez nas pizzy. Cały ten wyjątkowy czas upłynął nam w miłej i radosnej atmosferze oraz wspólnie stwierdziliśmy, że własnoręcznie zrobiona pizza jest z całą pewnością smaczna i zdrowa.
KONTAKT
katolik.trzcianka@gmail.com