Aby zrobić gofry wspaniałe,
musisz mieć dwa jajka całe.
Dwie szklanki mąki przygotuj,
dwie szklanki mleka dolej,
a potem jeszcze olej.
Dziecko lubi słodycze? No cóż,
cukier waniliowy koniecznie włóż!
A ciasto pulchniejsze będzie,
gdy proszek do pieczenia przybędzie.
Wszystko wymieszaj mikserem dokładnie,
a gofry upieką się ładnie.
Zjedz je ze smakiem na drugie śniadanie,
jakie pyszne to danie!!!
(Gofry Wiktoria Dąbrowska klasa IIIc, Szk. Podstawowa nr 1 w Łapach)
Na jednym z zajęć żywieniowych klasa IIb przygotowała gofry!
W środę, 27 listopada, zostały one wykonane ze zdrowego, pełnoziarnistego ciasta z dodatkiem mąki żytniej zamiast pszennej oraz miodu zamiast cukru.
Zespół klasowy został podzielony na kilka grup. Zadaniem każdej z nich było przygotowanie ciasta na gofry, następnie ich upieczenie oraz przygotowanie dekoracji. Elementy ozdabiające nie były idealnie zdrowe,
ale raz na jakiś czas możemy sobie na to pozwolić.
W całej naszej sali unosił się aromat smakowitych wafli z ciasta naleśnikowego — gofrów.
|