|
|
Ogródek sensoryczny klasy Ia i II, czyli...
... ponowna wizyta w gospodarstwie ekologicznym Lawendowy Len w Kotuniu.
26 kwietnia 2019 r.
fot. Archiwum Szkoły (aut. Magdalena Sienkiewicz)
tekst: Magdalena Sienkiewicz
|
|
|
|
|
Pójdź, laleczko, do ogrodu,
Słonko cudnie dziś przygrzewa!
Znać i kochać trzeba z młodu
Nasze kwiaty, nasze drzewa!
(Maria Konopnicka W ogrodzie)
W piątek, 26 kwietnia, klasy Ia i II ponownie wyruszyły do Kotunia do gospodarstwa ekologicznego Lawendowy Len, aby kontynuować pracę w ogródku sensorycznym. Tym razem uczniowie poznali
stare odmiany jabłoni oraz dowiedzieli się, jak ważna w życiu człowieka jest woda i dlaczego należy ją oszczędzać. Pod okiem pani Anny Fonferek-Jendrysiak, właścicielki gospodarstwa,
mali ogrodnicy siali w gruncie rzodkiewkę, marchewkę, słonecznik, a nawet jadalne kwiatki ogórecznika. Na końcu naszych zajęć do specjalnych pojemników trafiły nasiona dwóch gatunków dyń: dyni olbrzymiej i hokkaido.
Po skończonej pracy na dzieci czekał poczęstunek zdrowe marchewki i jabłka pochodzące z ogrodu pani Anny Fonferek-Jendrysiak oraz przepyszna lawendowa lemoniada.
Z niecierpliwością czekamy na kolejną wizytę w Kotuniu!
|
|
|