Ziemia nie należy do człowieka, człowiek należy do Ziemi.
Cokolwiek przydarzy się Ziemi, przydarzy się człowiekowi.
(Wódz Indian Seattle, 1855 r.)
We wtorek, 9 października, klasy Ia i II miały przyjemność uczestniczenia w warsztatach ekologicznych w gospodarstwie Lawendowy Len w Kotuniu
koły Piły. Sympatyczna właścicielka gospodarstwa pani Anna Fonferek-Jendrysiak podzieliła się z dziećmi wiedzą na temat zdrowego odżywiania.
Uczniowie dowiedzieli się, jak ekologicznie przygotować żyzną glebę, następnie sami wykopywali marchewki i jeszcze na polu raczyli się
jej wspaniałym smakiem. Dzieci poznały rodzaje kasz i odpowiadały na warzywne zagadki. Po solidnej dawce ekologicznej wiedzy i podziwianiu natury
na uczniów czekała prawdziwa uczta w postaci ciasta marchewkowego, herbatki lawendowej i starej odmiany jabłek.
Dzieci wróciły ze spotkania zadowolone i wyposażone w wiedzę, która z pewnością zaprocentuje w przyszłości.
|