INFORMACJE   ODDZIAŁ PRZEDSZKOLNY     KLASY GIMNAZJALNE   M E N U
     
– Z życia szkoły:
Galeria 2017-18-023-1/1
Nasze carambello pipiakuku, czyli...
... przepis kulinarny zainspirowany szaloną kuchnią cioci Jadzi —
bohaterki książek Elizy Piotrowskiej.

20 września 2017 r.
fot. Archiwum Szkoły (aut. Marzena Felsmann)
tekst: Marzena Felsmann
Chodzi mi o to, aby język giętki
Powiedział wszystko, co pomyśli głowa
(Juliusz Słowacki, „Beniowski” Pieśń Piąta)
Nasze carambello pipiakuku
Zainspirowani szaloną kuchnią cioci Jadzi — bohaterki książek Elizy Piotrowskiej, w środę, 20 września, postanowiliśmy stworzyć swój przepis kulinarny. Przygotowaliśmy słodkie przysmaki według własnego pomysłu i wyobraźni, by łatwiej było utrwalić formę wypowiedzi literackiej, jaką jest instrukcja wykonania potrawy.
Składniki carambello pipiakuku nie były wyszukane, ale za to ta egzotycznie brzmiąca nazwa budziła zainteresowanie innych dzieci, które dopytywały, czym jest obco brzmiący deser.
Były to kolejne zajęcia czwartoklasistów z cyklu poznawania twórczości autorki, z którą spotkaliśmy się dwa dni temu.

KONTAKT
katolik.trzcianka@gmail.com