INFORMACJE   ODDZIAŁ PRZEDSZKOLNY     GIMNAZJUM   M E N U
     
– Z życia szkoły:
Galeria 2016-17-139-1/1
Degustowaliśmy czerwoną herbatę, czyli...
... o pochodzeniu, sposobie przygotowania i właściwościach napoju zwanego „zabójcą tłuszczu”.

24 marca 2017 r.
fot. Archiwum Szkoły (aut. Ewa Koniuszy)
tekst: Felicja Dobranowska
Już jest herbatka.
Szklanka dla babci, szklanka dla dziadka.
Już ją nalano, już ją podano.
Szklanki śpiewają piosenką szklaną.
(Wanda Chotomska „Herbatka”)
Degustowaliśmy czerwoną herbatę
W piątek, 24 marca, nasza zerówka była w Zakątku Kawy i Herbaty. Pani Grażyna Czempińska już na nas czekała z pewną niespodzianką. Okazała się nią czerwona herbata.
Zapoznaliśmy się z ceremoniałem parzenia herbaty oraz z właściwościami przygotowywanego napoju. Dowiedzieliśmy się, że pochodzi on z Chin i Tajwanu. Zerwane herbaciane liście poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji, przez co barwią się ich krawędzie na czerwony kolor. Wiemy też, że herbata ta nazywana jest „zabójcą tłuszczu”, obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, poprawia pamięć, obfituje w związki mineralne i mikroelementy fluoru. W trakcie degustacji określiliśmy, że napój ma ziemisto–korzenny smak i aromat.
Ciekawe, prawda? Pijmy więc czerwoną herbatę!

KONTAKT
katolik.trzcianka@gmail.com