Już jest herbatka.
Szklanka dla babci, szklanka dla dziadka.
Już ją nalano, już ją podano.
Szklanki śpiewają piosenką szklaną.
(Wanda Chotomska Herbatka)
W piątek, 24 marca, nasza zerówka była w Zakątku Kawy i Herbaty. Pani Grażyna Czempińska już na nas czekała z pewną niespodzianką.
Okazała się nią czerwona herbata.
Zapoznaliśmy się z ceremoniałem parzenia herbaty oraz z właściwościami przygotowywanego napoju. Dowiedzieliśmy się, że pochodzi on z Chin
i Tajwanu. Zerwane herbaciane liście poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji, przez co barwią się ich krawędzie na czerwony kolor. Wiemy też,
że herbata ta nazywana jest zabójcą tłuszczu, obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, poprawia pamięć, obfituje w związki mineralne
i mikroelementy fluoru. W trakcie degustacji określiliśmy, że napój ma ziemistokorzenny smak i aromat.
Ciekawe, prawda? Pijmy więc czerwoną herbatę!
|